Fipronil en het gevaar hiervan

De laatste weken hoor je niet anders. Pas op met eieren, want er kan een te hoge dosis fipronil in zitten, wat gevaarlijk is voor de gezondheid. Maar wat is fipronil? Fipronil is een bestrijdingsmiddel wat niet in de voedselketen gebruikt mag worden, en wat gebruikt wordt tegen insecten en mijten. De insecten gaan dood door de verstoring van hun centrale zenuwstelsel.

Hoe komt het in ons eten terecht?

Het schijnt dat fipronil illegaal vermengd is met bestrijdingsmiddel Dega-16, door het Kempense bedrijf Chick Friend. Voor huis-of hobbydieren is het gebruik van dit product legaal, maar het is verboden om te gebruiken bij dieren die voor de voedselconsumptie bestemd zijn. Poultry-Vision schijnt deze vermenging te hebben doorverkocht aan pluimveebedrijven.

Kan fipronil echt kwaad?

De concentraties die zijn aangetroffen in de besmette eieren, schijnen erg laag te zijn, en zouden geen gevaar voor de volksgezondheid moeten betekenen. Echter, de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit heeft aangeraden de eieren weg te gooien. Online is te vinden om welke eieren het gaat, aangezien elk pluimveebedrijf zijn eigen code drukt op de door hun geleverde eieren.

Zijn er nog steeds besmette eieren in de winkel te koop?

Naar verwachting niet, maar het schandaal is zich verder aan het uitbreiden, ook naar het buitenland. Helemaal waterdicht is die verwachting dus niet.

Bron: nrc.nl

 

 

Fipronil en het gevaar hiervan
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *